Flora Nova d.o.o.
Bumbari – oprašivanje voća i povrća

Bumbari – oprašivanje voća i povrća

Oprašivanje pomoću bumbara je učinkovit način povećanja dobiti i smanjenja troškova rada. Bumbari mogu povećati proizvodnju usjeva učinkovitijim oprašivanjem. Mnogo usjeva dobro odgovara prirodnom oprašivanju bumbarima, uključujući krastavce, papriku, rajčicu, povrće, sjemenske usjeve, jagode, borovnice, bobice trske, dinje i tikve.

1988 godine bumbar je otkriven kao najbolji oprašivač rajčice zbog svoje jedinstvene tehnike oprašivanja. Prije ovog otkrića rajčica se oprašivala ručno, što je bilo radno intenzivno i manje učinkovito. U roku od 3 godine, primjena bumbara u rajčici postala je svjetski standard. Od 1993. nadalje, bumbari su uspješno testirani na raznim drugim kulturama pokazujući koristi kao komercijalni oprašivači. Danas se oprašivanje bumbara primjenjuje na preko stotinu različitih usjeva širom svijeta.

Prednosti oprađivanja bumbarima:

  • Maksimalno osiguranje za optimalno oprašivanje zbog velike količine posjeta cvijeću i velikog prijenosa peludi.
  • Pouzdani su radnici, rade 7 dana u tjednu od sumraka do zore, čak dobro rade i pod lošim vremenskim uvjetima i zaštićenim okolišem.
  • Jednostavni su za upotrebu i zahtijevaju malo održavanja.
  • Sigurni su jer nisu agresivni.

 U svijetu se na ovaj način oprašuje i voće i povrće, dok u Bosni i Hercegovini se uglavnom oprašuje rajčica ( paradajz ), pa su tako glavni termini isporuke košnica u periodu nakon prve  sadnje rajčice u zatvorenim prostorima. Tu se uglavnom radi o isporukama krajem trećeg mjeseca u godini pa sve dok ima potrebe. Naravno, za svaku drugu kulturu koju želite oprašivati, javite nam se s povjerenjem telefonski ili putem mail-a.

U prilogu izbor košnica , brošura i upute o korištenju bumbara:

Izbor košnica bumbara

Brošura-bumbari

Upute o korištenju

Naručite vašu košnicu (kontaktirati ćemo vas zbog detaljnog dogovora):